De kracht van muziek

vierdaagse-2016Van de week zat ik wat foto’s terug te kijken van de afgelopen maanden en ik stuitte op wat plaatjes en filmpjes die ik gemaakt heb tijdens de 1e dag van de Nijmeegse Vierdaagse 2016. Ik stond langs de route in Oosterhout met een live band (Fisher & Friends) en had eigenlijk geen idee wat ik er van kon verwachten. Het was minstens 20 jaar geleden dat ik voor het laatst bezoeker was bij de Vierdaagse en ik had sowieso nog nooit langs de route gestaan. De omstandigheden waren een tikje uitdagend: de avond daarvoor had ik ook opgetreden en lag ik dus laat in bed, maar de wekker ging om half zeven alweer. Ik moest voor de wandelaars uit op de plaats van bestemming zijn, anders zou ik er gewoon niet meer kunnen komen. Een kort nachtje dus, plus de wetenschap dat het bloed- en bloedheet zou worden die dag (ruim boven de 30 graden). Alle ingrediënten waren daar om de dag piepend en knarsend door te komen, hoewel ik er wel zin in had.

Wat er vervolgens die dag gebeurde, is bijna niet te beschrijven. We stonden langs de route te spelen en hebben dus zo’n 48.000 lopers voorbij zien komen. Ik geloof werkelijk dat ik met de helft daarvan écht contact heb gehad; zoveel response! De lopers kregen een lift van de muziek en ik kreeg een lift van de lopers. Het was 1 grote “high” waarbij alleen maar positiviteit, bruisende energie en verbondenheid voelbaar was. Vijf uur lang!! Mijn stem ging als vanzelf, mijn lichaam danste onvermoeibaar, oogcontact, oogcontact, oogcontact en blijdschap. Dit was een waanzinnige “happy-feel-good” dag, een dag van verbroedering, gelijkheid, liefde voor elkaar, eenheid.

Toen ik de foto’s en filmpjes tegenkwam, beleefde ik die energie opnieuw. Het deed me opnieuw beseffen wat je kunt bereiken met muziek. Die dag heb ik duizenden wandelaars een kilometer verder gezongen, ze even een stukje verder “gedragen”, aangemoedigd, hen de blaren en de hitte doen vergeten, hun vermoeidheid samen met hen even aan de kant gezet. Bij andere gelegenheden (een huwelijk, een intiem concert, een uitvaart, etc.) kun je mensen weer op een hele andere manier raken, maar het gegeven is gelijk: muziek dóet iets met je.

De kracht van muziek: what else is possible?!

Geef een reactie

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.